Развитието на LED индустрията води до нужда от подобряване на LED светлинната ефективност.

Съкращението UGR е Unified Glare Rating или коефициент на заслепяване. Този коефициент е  степента, с която източниците на светлина могат да причинят дискомфорт на хората в зависимост от позицията им спрямо  светлината.

 

Каква е важността на стойността на UGR?

UGR ни казва колко вероятно е осветителното тяло в нашето зрително поле да причини дискомфорт или смущения в способността ни да виждаме.

Представете си, че седите в стая и чувствате, че светлината е твърде остра или ви кара да присвивате очите си – това измерва UGR.

 

Осветлението е често подценяван компонент в компаниите и заслужава повече внимание. Удобството на работното място се влияе значително от осветлението. Светлината трябва да е достатъчно ярка за работа, но не толкова, че да причинява дискомфорт.

 

Кой е най-подходящият индекс за UGR?

Проучвания са установили, че хората, които живеят и работят в светлинно замърсена среда за дълго време, ще получат различна степен на увреждане на ретината и ириса, а зрението им ще намалее. Една от причините е замърсяването на визуалната среда.

 

Различните UGR съответстват на различна чувствителност.

Избор на правилната стойност на UGR

Когато избирате осветление за околната ви среда, по-нисък UGR ви гарантира, че ще получите светла стая без дискомфорта от прекалено остри или ослепителни светлини. Това означава, че е по-малко вероятно да получите умора на очите или да бъдете обезпокоени от прекомерна яркост.

 

За работни пространства , особено където се използват компютри, обикновено бихте искали светлина с UGR стойност от 19 или по-малко. Най-добрите светлини за комфорт могат дори да паднат до UGR 6, което означава, че са супер нежни към очите ви.

 

В домовете, особено за помещения, където четете, гледате телевизия или използвате компютър, изборът на светлини с нисък UGR може да намали напрежението на очите, да предотврати отблясъците на екрана и да подобри цялостното визуално изживяване. А ниската стойност на UGR в зоната за хранене предотвратява силните отблясъци, позволявайки на хората да виждат храната си ясно и да се наслаждават на разговори, без да присвиват или да напрягат очите си.

 

UGR на практика

Когато избирате осветително тяло с намален отблясък или нисък UGR, няколко конструктивни характеристики могат да имат значение. Осветителните тела тип пчелна пита смекчават отблясъците, като възпрепятстват директното гледане на източника на светлина. Освен това, приспособленията, които поставят крушката вдлъбната или по-дълбоко вътре, могат да предотвратят прекомерната сила на директната светлина.

 

Прецизно проектираните рефлектори гарантират, че светлината се разпръсква равномерно. Междувременно дифузьорите, често направени от матово стъкло или пластмаса, играят основна роля в смекчаването на светлинния поток.

 

Индиректното осветление е ефективна стратегия за минимизиране на отблясъците. Осветителни тела, които светят нагоре, отразявайки се от тавани или стени, създават равномерна атмосфера без отблясъци.

 

При нас в Поларис може да намерите разнообразие от осветителни тела подходящи за удобството на вашето зрение.