IP кодът се състои от буквите ‘’I’’ и ‘’P’’, последвани от две цифри и незадължителна буква. Съществува международен стандарт - IEC 60529, който класифицира степените на защита, осигурени срещу проникване на твърди предмети. Той има за цел да предостави на потребителите по-подробна информация. Първото число след IP представлява нивото на прахоустойчивост, а второто представлява степента на водоустойчивост. Колкото по-големи са числата след IP, толкова по-голяма е прахоустойчивостта и водоустойчивостта на продукта.
 

Кои са най-често срещаните IP рейтинги в осветителните тела?

В нашето ежедневие виждаме, че най-често срещаните IP нива на осветителните тела са: IP20, IP44, IP65, IP66 и т.н..

 

Какво IP ниво трябва да се използва в определени ситуации?


 

1.IP20

Обикновено се използва във всекидневната, тъй като е вътрешно, сухо помещение, в което не се изисква високо IP.

2.IP44

Обикновено се използва в банята, тъй като прахът там е по-малко, но влажността е по-голяма. Препоръчва се използването на осветително тяло с IP44. Следователно е по-подходящо и предотвратява навлизането на прах и водни пари.

3.IP65

Поради големия трафик в паркингите, прахът там е повече и е необходимо да се използват прахоустойчиви осветителни тела с по-високи нива на IP.

4.IP66

Най-често се използва в парковете, защото осветителните тела там са изложени на повече прах и дъжд. Следователно на такива места има нужда от по-високи нива на IP